Büyüme beklentilerin altında kaldı

  • kobi kredisi istanbul

    Büyüme beklentilerin altında kaldı

    09.09.2016

    Türkiye ekonomisi 2016 yılının ikinci çeyreğinde iç talep öncülüğünde yüzde 3.1 ile beklentilerin altında büyürken, ilk yarıda büyüme yüzde 3.9 oldu.

    Ekonomistler ve ekonomi yönetimi, büyümenin ivme kaybı olsa da sürmesinin önemine dikkat çekerken veriler yüzde 4.5 seviyesindeki OVP büyüme hedefinin revizyonunu kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2016 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 3.1 ile beklentilerin altında arttı. Beklenti büyümenin yüzde 3.4 seviyesinde oluşmasıydı.

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin etkisiyle genel koşulların zayıfladığını ama ekonomideki yavaşlamanın kalıcı olmadığını söyledi.

    Şimşek ekonomimizde iç talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, "Bu yılın ikinci çeyreğinde de iç talebin büyümeye 5.2 yüzde puan katkı sağlarken; net dış talebin 2.1 yüzde puan negatif katkı ile büyümeyi sınırladığını söyledi.

    TÜİK verilerine göre mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte önceki döneme göre yüzde 0.3 artış gösterdi.

    Üst düzey bir ekonomi yetkilisi Reuters'a yaptığı değerlendirmede, yüzde 4.5 yılsonu tahmine ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu bu yıl için yüzde 4 büyümeyi yakalamanın bile başarı olacağını söyledi.