Kur kaynaklı iflas 2023’e kadar yok

  • kobi kredisi istanbul

    Kur kaynaklı iflas 2023’e kadar yok

    17.09.2018

    Kur farkı nedeniyle işletmeler artık ‘teknik iflas’ yaşamayacak. Yeni tebliğle şirketler borca batık olmayacak veya sermaye kaybı kapsamına alınmayacak.

    Öz sermayeleri kur farkı nedeniyle eriyen firmaların ‘teknik iflas’ korkusuna çözüm geldi. Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan 6102 Sayılı TTK’nın 376’ncı Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ’i ile eski kur bedelleri üzerinden borçlanıp bilanço hesaplarında borcu sermayesinin çok üstünde görünen firmalar, teknik iflas etmiş sayılmayacak. 2023’e kadar döviz kuru farkı zararları yansıtılmayacak.

    Sermayenin kaybı veya borca batık olma durumlarında uyulacak usul ve esasları belirleyen tebliğin Geçici 1. Maddesi, “1/1/2023 tarihine kadar, Kanunun 376’ncı maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir” şeklinde belirtildi.

    Kur farkı dışındaki sermaye kayıpları ise aynen eski uygulamaya göre mali tablolara işlenmeye devam edecek.

    Tebliğ’in yayınlanmasının perde arkasında ise Gaziantep Sanayi Odası’nın girişimleri var.

    Konukoğlu: Bankalar kredisini çağırıp, ortaklar iflas isteyebiliyordu

    Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu DÜNYA’ya açıklamalarda bulunarak, bir örnekle durumu anlattı. Konukoğlu, “Normal şartlarda işleyen bir işletmeniz var. 1 milyon dolarlık bir yatırım yaptı diyelim ki. Genelde olduğu gibi yatırımın yüzde 30’u öz sermayeden karşılanmış olsun. 300 bin dolar ödediniz. 700 bin dolar da borcunuz var. Ama ödemeniz kur farkı nedeniyle öz sermayenizin üçte ikisini aştıysa zarar etmeseniz de TTK’ya göre teknik olarak iflas etmiş durumdasınız. Bu teknik iflas nedeniyle bankalar kredilerini geri çağırma hakkına sahip olur. Ortağınızla sorununuz varsa o gidip iflasınızı isteyebilir. Ayrıca şeffaf işletmeler de bu durumdan zarar görür” ifadelerini kullandı. Son iki yıldır bu sıkıntının çözülmesi için çalıştığını anlatan Konukoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımıza gidip durumu anlattık. Durum için ‘hassas’ diyerek anında talimat verdi. Teşekkür ediyoruz” dedi. Konukoğlu, artık yeni uygulama ile bilançoların altında yazılacak kur farkı zararlarının öz sermayeden düşürülmeyeceğini söyledi.